Księżniczka z Burundii.

Moderator: Krawiec

ODPOWIEDZ
Krzysiu
-#Junior
-#Junior

Księżniczka z Burundii.

Post autor: Krzysiu »

Kupię narybek Księżniki z Burundii najlepiej ok 3 cm długości. Najlepiej od kogoś z podkarpacia, ew. wysyłka.
Krzysiu
-#Junior
-#Junior

Re: Księżniczka z Burundii.

Chyba najpopularniejsza rybka z Tanganiki i nikt nic nie ma?
Awatar użytkownika
rufus
-#Admin
-#Admin

Post autor: rufus »

Krzysiu pisze: 8 kwietnia 2026, 13:13 Chyba najpopularniejsza rybka z Tanganiki i nikt nic nie ma?
tak było kiedyś. Fakt, czasami można je spotkać w sklepach lub hurtowniach akwarystycznych ale ich popularność spadła. Może stąd ten problem ze zdobyciem ich od hodowców.
Są trzy sposoby zdobywania mądrości. Pierwszy to refleksja - to najbardziej szlachetny, następnie naśladowanie -jest on najłatwiejszy, a trzeci to doświadczenie - najbardziej gorzki ze wszystkich.
~ Konfucjusz

Pozdrawiam - Leszek
Krzysiu
-#Junior
-#Junior

Zdobyłem od jednego hodowcy kilka sztuk narybku. Teraz mają ok 3 - 4 cm. Chcę dokupić kilka sztuk i do nich wpuścić żeby dobrała się parka. Nie chcę rozmnażać rodzeństwa. W mojej okolicy znalazłem tylko jednego hodowcę. W sklepie też są rybki od niego. W innych zoologicznych też rzadko kiedy bywają.
Awatar użytkownika
rufus
-#Admin
-#Admin

Krzysiu pisze: 10 kwietnia 2026, 10:35 Zdobyłem od jednego hodowcy kilka sztuk narybku. Teraz mają ok 3 - 4 cm. Chcę dokupić kilka sztuk i do nich wpuścić żeby dobrała się parka. Nie chcę rozmnażać rodzeństwa. W mojej okolicy znalazłem tylko jednego hodowcę.
kierunek hodowli jak najbardziej wskazany. Masz rację, chów wsobny (inbred) nie jest wskazany. Akurat w przypadku pielęgnic nie jest tak to widoczne jak to jest np. u żyworódek. Ale z czasem niestety .. . Proponuję poszukać przez Internet skoro jest kiepsko z dostępnością w sklepach w Twojej okolicy.
Są trzy sposoby zdobywania mądrości. Pierwszy to refleksja - to najbardziej szlachetny, następnie naśladowanie -jest on najłatwiejszy, a trzeci to doświadczenie - najbardziej gorzki ze wszystkich.
~ Konfucjusz

Pozdrawiam - Leszek
Krzysiu
-#Junior
-#Junior

Przeszukałem i najczęściej mają same dorosłe ryby. Mało kto ma narybek. Pozostaje mi więc poczekać trochę aż dorosną i wtedy może spróbuję wprowadzić podrośnięte rybki.
Awatar użytkownika
rufus
-#Admin
-#Admin

Skoro jest problem ze zdobyciem narybku odpowiedniej wielkości to chyba tak będzie najlepiej jak napisałeś :yes:
~ Konfucjusz

Pozdrawiam - Leszek
Krzysiu
-#Junior
-#Junior

Mam pewne obawy co do łączenia podrośniętych ryb.
Krzysiu
-#Junior
-#Junior

Jeśli ktoś ma w tym jakieś doświadczenie to proszę o poradę. Mam 7 rybek i jest to rodzeństwo. Największa ma 5 cm, pozostałe 3-3,5 cm. Kiedy mógłbym wprowadzić i w jakiej ilości rybki ze sklepu żeby dobrała się parka? (w sklepie mają min. 6-7 cm.)
Krzysiu
-#Junior
-#Junior

Sytuacja wygląda tak na dzień dzisiejszy. 7 rybek kupionych od hodowcy amatora (rodzeństwo) jest skarłowaciałe. Kupiłem 3 cm rybki 11.03. Na dzień dzisiejszy tylko jedna ma ok 5 cm, reszta stoi w miejscu. ponadto wszystkie mają tzw. "pug nose". Miesiąc temu do nich 1 szt w sklepie zoologicznym (tylko tyle mieli). Rybka ładnie rośnie i już ma ponad 7 cm. Rybki tolerują się nawzajem. Planuję dokupić w innym sklepie jeszcze 2 szt i liczę na to że z tą większą któraś utworzy parkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kupię”