Aby korzystać z pełnej zawartości FORUM należy się zarejestrować, można to zrobić TUTAJ. To okienko jest widoczne tylko dla niezarejestrowanych lub niezalogowanych użytkowników!
KRS 0000333953 REGON 142208970 NIP 525-248-20-01
Klub Miłośników Tanganiki Forum pasjonatów ryb z jeziora Tanganika
Pomógł: 16 razy Wiek: 44 Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 1934 Skąd: Brodnica
Wysłany: 8 Października 2018, 21:28 VII Sympozjum akwarystyczne w Płocku
W dniu 6 października 2018 r w Płockim zoo odbyło się już po raz siódmy Sympozjum akwarystyczne . Ja niestety po raz pierwszy uczestniczyłem w tym wydarzeniu i muszę przyznać, że troche żałuję, ponieważ raz że naprawdę przypadło mi do gustu i myślę, że poprzednie były równie interesujące a dwa , że do tego miasta położonego nad Wisłą mam tylko 100 km odcinek drogi do przebycia. Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie mogłem uczestniczyć od początku i trwać do samego końca na tym spotkaniu akwarystów . Żałuję, że nie zdążyłem np. na prelekcję
dr Marty Mierzeńskiej zat. ,,Pielęgnice jeziora Tanganika - przegląd gatunków i ich ekologia''
Pierwszą prelekcją, którą zdążyłem wysłuchać dot. ,,Akwarystyki w płockim zoo'' a wygłosił ją dyr. Krzysztof Kelman
W momencie pojawienia się na miejscu sala wykładowcza była wypełniona całkowicie i aby usiąść musiałem dostawić sobie krzesełko z boku aby było w miarę wygodne przejście . Taka sytuacja była praktycznie przez cały okres mojej obecności. W czasie robienia zdjęć jak i zarówno podczas przerw między kolejnymi wystąpieniami rozpoznałem co najmniej kilkoro starych znajomych . Uczestnikami było również kilka osób z naszego klubu ( niektórych niestety nie miałem okazji wcześniej spotkać w realu i po prostu nie rozpoznałem )
Kolejne wystąpienie , którego wysłuchałem z dużym zainteresowaniem było autorstwa
Piotra Koby pt. ,, Ameryka środkowa-pielęgnice i nie tylko ''
Po przerwie obiadowej zaplanowano szczególnie oczekiwaną przeze mnie prelekcję, którą wygłosił Krzysztofa Haja . Przedatawiał nam materiał filmowy i zdjęciowy z ostatniej tegorocznej jego wyprawy nad jez. Tanganika . Filmiki bardzo dobrej jakości w przejrzystych wodach tego akwenu oraz piękne zdjęcia wzbudzały we mnie wyjątkowy zachwyt i zainteresowanie . Krzysiek swoje wystąpienie zatyt. ,,Od Kigomy do Gombe-pielegnice tanzańskiej części jez.Tanganika''
Na samym końcu jeszcze tylko chwilkę mogłem posłuchać i zobaczyć co do zaprezentowania nowego ma jeden z naszych sponsorów a mianowicie firma Tropical :
Miło mi też było na tym spotkaniu spotkać jednego z byłych adminów KMT ( niestety tylko chwilę porozmawialiśmy) . Bernard miał akurat stanowisko na tle baneru promującego najnowszą książkę naszego klubowego kolegi Lechosława Łątki
Jeszcze kilka innych bardzo ciekawych prezentacji i prelekcji było w tym dniu lecz niestety nie byłem w stanie w całym tym atrakcyjnym programie uczestniczyć
Każdy prelegent na końcu wystąpienia-prezentacji od organizatorów otrzymywał pamiątkowe statuetki:
Przed pożegnaniem udało mi się jeszcze zrobić pamiątkowe zdjęcie z Krzysztofem:
i musiałem niestety uciekać aby pstryknąć choćby kilka zdjęć akwarium płockiego zoo z rybami zasiedlającymi akwen jez. Tanganika .
Aranżacja w/g mojej subiektywnej oceny była naprawdę atrakcyjana i odwzorywała litoral skalny. Nie podobało mi się jednak zbyt niebieskie świato, które być może było montowane z myślą o uwidocznieniu kolorystyki choćby Cyphotilapia.
Ryby wyglądały, że są w dobrej kondycji jednak mnie zastanawiała wsród tej całej mnogości gat. obecność pojedynczych szt. Tropheus moorii Kasnga...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum