Aby korzystać z pełnej zawartości FORUM należy się zarejestrować, można to zrobić TUTAJ.
To okienko jest widoczne tylko dla niezarejestrowanych lub niezalogowanych użytkowników!
Klub Miłośników Tanganiki Strona Główna

KRS 0000333953
REGON 142208970
NIP 525-248-20-01

FB

Klub Miłośników Tanganiki
Forum dla pasjonatów ryb z jeziora Tanganika

RegulaminRegulaminFAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  GaleriaGaleria  DownloadDownload
 Ogłoszenie 

Chcesz decydować o losie forum, korzystać ze zniżek partnerów stowarzyszenia? Zapraszamy do grona klubowiczów.
Wystraczy wypełnić deklarację członkowską ! Szczegóły znajdziesz w tym linku.
Zapraszamy wszystkich chętnych.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy jest dobrze?
Autor Wiadomość
piotrek1996 


Wiek: 18
Dołączył: 07 Maj 2015
Posty: 13
Wysłany: 7 Maj 2015, 21:18   Czy jest dobrze?

Witam planuje założenie sobie tanganiki.

Co już mam:
Zbiorniczek to 180l.
Oświetlenie 8 x led
Filtr to FLUWAL 304
Ogrzewanie brak
Kamienie to piaskowce i wapnie
Muszle winniczków ok 50 szt. (mam już około 20 szt.)

Co dopiero będzie:
Piasek będzie raczej kwarcowy ze sklepu bydowlanego ok 30 kg.
Flora to anubiasy (narazie mam nana ale dojdą jeszcze z dwa rodzaje)
Fauna Lamprologus Ocellatus (muszlowiec wielkooki) docelowo1-2 samcy oraz ok 5 samic
Julidochromis Transcriptus (naskalnik wężogłowy) docelowo para.

I teraz pytanie nasuwa się samo.
Czy takie akwarum wypali? Czy będzie dobrze?
 
     
Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   37%   3/8
Patryk1009 



Pomógł: 7 razy
Wiek: 32
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 1186
Skąd: Mazowieckie
Wysłany: 7 Maj 2015, 21:33   

Jaka powierzchnia dna ? 30 kg to chyba mało trochę.
 
     
Poziom: 30 HP   8%   186/2333
   MP   100%   1114/1114
   EXP   5%   5/99
piotrek1996 


Wiek: 18
Dołączył: 07 Maj 2015
Posty: 13
Wysłany: 7 Maj 2015, 21:50   

Powierzchnia dna to 4600 cm ^2
Jeszcze tego nie kupiłem więc dobrze, że najpierw się spytałem czy będzie dobrze. Bo potem jak by zabrakło to bym musiał latać. Więc ok ile powinno być?
Ostatnio zmieniony przez piotrek1996 7 Maj 2015, 21:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   37%   3/8
Szarooka 



Pomogła: 41 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 26 Paź 2009
Posty: 3058
Skąd: małopolska Podchybie
Wysłany: 7 Maj 2015, 21:59   

Patryk1009 napisał/a
30 kg to chyba mało trochę.


Mało :?:
Ja na zbiornik 150x50 wsypałam niespełna 40kg i warstwa piasku wynosi ok. 3cm
_________________
Pozdrawiam
Joanna
 
     
Poziom: 43 HP   9%   553/6154
   MP   100%   2938/2938
   EXP   33%   66/195
marian65 



Pomógł: 58 razy
Wiek: 54
Dołączył: 06 Lut 2010
Posty: 2585
Skąd: Rytro, Małopolskie
Wysłany: 7 Maj 2015, 22:05   

Witamy na forum.
Wygląda dobrze piasku daj tak 3-4 cm nie więcej i te 30 kg w zupełności na taki zbiornik wystarczy. Co do obsady to Ocellatusów trochę za dużo 1 samiec i max 2-3 samiczki.
_________________
Tanganika 16 zbiorników :shock: prawie 3000 l
Marian. Pozdrawiam
 
     
Poziom: 40 HP   8%   401/5017
   MP   100%   2395/2395
   EXP   73%   124/168
Patryk1009 



Pomógł: 7 razy
Wiek: 32
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 1186
Skąd: Mazowieckie
Wysłany: 7 Maj 2015, 22:39   

3cm to mało!!! Ale też rzecz gustu :grin:
 
     
Poziom: 30 HP   8%   186/2333
   MP   100%   1114/1114
   EXP   5%   5/99
Krawiec 



Pomógł: 178 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 4364
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 7 Maj 2015, 22:53   

Patryk1009 napisał/a
3cm to mało!!! Ale też rzecz gustu :grin:


Mało :?: :roll: To odpowiednia grubość zaspokajająca z jednej strony walory estetyczne, z drugiej strony zapewniająca dobre warunki do życia rybom. Więcej piasku można dać przy gatunkach wybitnie kopiących, a te z planowanej obsady do takich nie należą.
_________________
"Mądrzy ciągle się uczą, głup­cy wszys­tko umieją."
Apolinary Despinoix

Pozdrawiam Piotr
 
     
Poziom: 49 HP   15%   1351/9013
   MP   100%   4303/4303
   EXP   22%   57/256
Bernard 



Pomógł: 147 razy
Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 5044
Skąd: Warszawa
Wysłany: 7 Maj 2015, 22:57   

Ja także uważam, że 30 kg spokojnie wystarczy. Będzie aż nadto. Biorąc pod uwagę, że w zbiorniku będą jeszcze skałki, ja bym pewnie wykorzystał połowę :)

Zastanawia mnie natomiast brak ogrzewania. Masz aż tak ciepło w pomieszczeniu, w którym stanie akwarium?
_________________
Bernard
 
     
Poziom: 51 HP   13%   1321/10164
   MP   100%   4853/4853
   EXP   76%   214/280
Patryk1009 



Pomógł: 7 razy
Wiek: 32
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 1186
Skąd: Mazowieckie
Wysłany: 7 Maj 2015, 23:15   

Krawiec napisał/a
Patryk1009 napisał/a
3cm to mało!!! Ale też rzecz gustu :grin:


Mało :?: :roll: To odpowiednia grubość zaspokajająca z jednej strony walory estetyczne, z drugiej strony zapewniająca dobre warunki do życia rybom. Więcej piasku można dać przy gatunkach wybitnie kopiących, a te z planowanej obsady do takich nie należą.

Trochę zasugerowałem się swoimi rybami u mnie średnio ok 5-6 cm i nieraz widać szybę. Wszystko zależy od ryb które mają żyć w danym akwa :grin: Ja lubie wulkaniczny krajobraz który robią moje rybcie ale macie racje do tej obsady może wystarczy. Ale i tak dał bym więcej :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Patryk1009 7 Maj 2015, 23:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Poziom: 30 HP   8%   186/2333
   MP   100%   1114/1114
   EXP   5%   5/99
piotrek1996 


Wiek: 18
Dołączył: 07 Maj 2015
Posty: 13
Wysłany: 8 Maj 2015, 07:14   

Ja bez problemu mam wodę o temp 26 stopni. A rybki jakie chcę mieć to ich przedział mieści się w tej temp.
Kiedyś jak miałem jażeniówki to w słoneczny dzień temp podeszła do 32 stopni tak jażeniówki nagrzewały.
Mysiałem wylączyć światło i ściągnać pokrywę. :-) . :-) :-) . :-) :-)
 
     
Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   37%   3/8
piotrek1996 


Wiek: 18
Dołączył: 07 Maj 2015
Posty: 13
Wysłany: 8 Maj 2015, 07:19   

marian65 napisał/a
Co do obsady to Ocellatusów trochę za dużo 1 samiec i max 2-3 samiczki.

Na innym forum ogólnym z akwarystyką doradzili mi taki układ że do 2 samcy i około 5 samic.
Ale to był forym ogólny więc niekoniecznie muszą mieć racje.
Wy jednak zajmujecie się tym już tak konkretnie się na tym znacie wiec jeżeli mówicie, że 3 samiczki max wystarczą a do nich jeden samiec to ok. :-) :-) :-) :-) :-)
 
     
Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   37%   3/8
Krawiec 



Pomógł: 178 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 4364
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 8 Maj 2015, 13:10   

Warto, abyś miał świadomość, że Ocellatusy dobrze trzymają się w parach. Haremy także się udają, ale nie zawsze. W układzie 1/3 nie musi być tak, że samiec będzie miły dla wszystkich 3 samic. Dwie mogą być odrzucone, co się zdarza. I samice także mogą wykazywać agresję względem siebie. Ja skłaniałbym się do pary, ewentualnie układu 1/2.
_________________
"Mądrzy ciągle się uczą, głup­cy wszys­tko umieją."
Apolinary Despinoix

Pozdrawiam Piotr
 
     
Poziom: 49 HP   15%   1351/9013
   MP   100%   4303/4303
   EXP   22%   57/256
piotrek1996 


Wiek: 18
Dołączył: 07 Maj 2015
Posty: 13
Wysłany: 8 Maj 2015, 20:22   

Chwila, bo ja już się pogubiłem. To ile czego ma być bo sam już teraz niewiem.
 
     
Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   37%   3/8
Krawiec 



Pomógł: 178 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 4364
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 8 Maj 2015, 20:55   

piotrek1996 napisał/a
Chwila, bo ja już się pogubiłem. To ile czego ma być bo sam już teraz niewiem.


Czego dokładnie nie wiesz?
_________________
"Mądrzy ciągle się uczą, głup­cy wszys­tko umieją."
Apolinary Despinoix

Pozdrawiam Piotr
 
     
Poziom: 49 HP   15%   1351/9013
   MP   100%   4303/4303
   EXP   22%   57/256
Bernard 



Pomógł: 147 razy
Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 5044
Skąd: Warszawa
Wysłany: 8 Maj 2015, 21:13   

Myślę, że decyzja o liczbie ryb z danego gatunku jest powiązana z wystrojem, aranżacją wnętrza akwarium. Dobrze byłoby gdybyś najpierw przedstawił zdjęcie urządzonego zbiornika.
Co do ocellatusów, najlepiej kupić grupkę 5-6 ryb i dobrać z nich układ 1+1(2), a raczej one same się dobiorą. :smile:
2 dorosłe samce mogą, ale nie muszą się tolerować, pomimo że akwarium nie jest b. małe.
_________________
Bernard
 
     
Poziom: 51 HP   13%   1321/10164
   MP   100%   4853/4853
   EXP   76%   214/280
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

 


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 16