Aby korzystać z pełnej zawartości FORUM należy się zarejestrować, można to zrobić TUTAJ.
To okienko jest widoczne tylko dla niezarejestrowanych lub niezalogowanych użytkowników!
Klub Miłośników Tanganiki Strona Główna

KRS 0000333953
REGON 142208970
NIP 525-248-20-01

FB

Klub Miłośników Tanganiki
Forum dla pasjonatów ryb z jeziora Tanganika

RegulaminRegulaminFAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  GaleriaGaleria  DownloadDownload
 Ogłoszenie 

Chcesz decydować o losie forum, korzystać ze zniżek partnerów stowarzyszenia? Zapraszamy do grona klubowiczów.
Wystraczy wypełnić deklarację członkowską ! Szczegóły znajdziesz w tym linku.
Zapraszamy wszystkich chętnych.

Poprzedni temat «» Następny temat
Paragon Tanganika [240] 118x45x45
Autor Wiadomość
Paragon 



Wiek: 33
Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 91
Skąd: Zamość
Wysłany: 16 Stycznia 2015, 20:36   Paragon Tanganika [240] 118x45x45

Witam udało mi się w końcu wprowadzić w życie plan z założeniem zbiornika z tanganiką, wszystko jest w trakcie budowy i będę na bieżąco aktualizował moje postępy liczę na pomoc bardziej doświadczonych kolegów, mam już pewną wizję tego jak chce aby to wyglądało, a wolał bym nie popełniać głupich błędów podczas całej zabawy, akwarium zamówione u Pana Karola Mączki czekam na zakończenie klejenia wiec zająłem się innymi sprawami na obecna chwilę sprawa wygląda tak:

Murek.jpg
1. Zrobiony otwór w ścianie 119cmx48cm niestety na więcej nie pozwala fizyka i zona :), murek zbrojony i na koniec wylany zaprawą samopoziomującą wiec nie powinno być problemu z poziomem wody przy krawędzi szyby, pod murkiem wyprowadzenie hydrauliki
Plik ściągnięto 1392 raz(y) 74,89 KB

Pokój.jpg
To już widok od strony pokoju, cały osprzęt będzie schowany w kotłowni :)
Plik ściągnięto 1385 raz(y) 99,91 KB

Kamienie.jpg
2. A oto kamienie, które zostały wybrane na składzie ogrodowym około 70kg (serpentynit), wstępnie ułożone w poczekaniu na baniak
Plik ściągnięto 1385 raz(y) 95,16 KB

Rozdzielnia.jpg
3. Tablica
1. Włącznik światła technicznego
2. 3 gniazda bez programatorów pompa cyrkulacyjna, grzałka, Filtr kubełek
3. 4 gniazda pod programatory podmiana wody, oświetlenie dzienne, oświetlenie nocne, lampa UV
4. Zasilanie awaryjne Volt Sinus + 45Ah
Plik ściągnięto 1379 raz(y) 57,65 KB

Grys.jpg
4. Na podłoże wybrałem grys dolomitowy o frakcji 1-2mm, 30kg (3x10kg)
Plik ściągnięto 1375 raz(y) 99,7 KB

Filtracja.jpg
5. Wstępna filtracja jaka mam w domu poprawia jakość wody wodociągowej pierwszy filtr sznurek 5 mikronów, potem wkład węglowy, na koniec filtr piankowy 1mikron
Plik ściągnięto 1375 raz(y) 98,11 KB

Ro.jpg
Pod akwarium znajduje się końcowy system filtracji będzie służył do automatycznych podmian wody,
1. Elektrozawór domyślnie zamknięty
2. Filtr RO3 membrana 75GPD
3. Miernik TDS Dual
Plik ściągnięto 1375 raz(y) 72,02 KB

_________________
W trakcie budowy :) .....
Ostatnio zmieniony przez Paragon 17 Stycznia 2015, 11:06, w całości zmieniany 12 razy  
 
 
     
Poziom: 8 HP   0%   0/159
   MP   100%   76/76
   EXP   52%   10/19
maciek897 



Pomógł: 17 razy
Wiek: 27
Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 1472
Skąd: Wola Pieczyska
Wysłany: 16 Stycznia 2015, 21:35   

Zapowiada się ciekawie, jakie wymiary będzie miał zbiornik?
_________________
pozdrawiam Maciek
 
     
Poziom: 32 HP   4%   110/2753
   MP   100%   1314/1314
   EXP   79%   88/111
Paragon 



Wiek: 33
Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 91
Skąd: Zamość
Wysłany: 16 Stycznia 2015, 21:43   

zbiornik nie powala 118cmx45cmx45cm niestety na większe nie mam po prostu miejsca, z szyby 10mm przednia szyba OptiW

maciek897 napisał/a
Zapowiada się ciekawie

mam nadzieję, dla mnie to sama frajda :)
_________________
W trakcie budowy :) .....
 
 
     
Poziom: 8 HP   0%   0/159
   MP   100%   76/76
   EXP   52%   10/19
Bernard 



Pomógł: 147 razy
Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 5044
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17 Stycznia 2015, 00:20   

Zawsze z podziwem patrzę na osoby, które potrafią ogarnąć kwestie techniczne na takim, nieosiągalnym dla mnie poziomie :)
_________________
Bernard
 
     
Poziom: 51 HP   13%   1321/10164
   MP   100%   4853/4853
   EXP   76%   214/280
Paragon 



Wiek: 33
Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 91
Skąd: Zamość
Wysłany: 17 Stycznia 2015, 11:00   

Dzięki, ale miałem sporo czasu żeby planować :) , jak stawiałem domek 3 lata temu z góry było założone ze akwarium musi być, wszystko zostało zorganizowane tak aby teraz było łatwiej wszystko zorganizować tylko temat czekał na lepsze czasy

A tak w temacie chciałem zapytać, bo potrzebuje pomocy jestem na etapie oświetlenia, tzn nocne już jest zamówione pasek led rgb wodoodporny ze sterownikiem, teraz chciałbym zamówić oświetlenie dzienne i tutaj mam problem, na pewno będą to świetlówki T5, tylko nie wiem czy dać jedna np 54W czy 2x24W (za słabe może za mocne) jaka barwę?, w akwarium chciałbym trzymać naskalniki może jeszcze jakieś inne rybki np szczelinowce, jasne podłoże ciemne tło i ciemne skały, chciałbym aby akwarium było mocniej oświetlone po środku a po bokach panował ciemniejszy klimat macie jakieś sugestie??
_________________
W trakcie budowy :) .....
Ostatnio zmieniony przez Paragon 17 Stycznia 2015, 11:03, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
     
Poziom: 8 HP   0%   0/159
   MP   100%   76/76
   EXP   52%   10/19
Bernard 



Pomógł: 147 razy
Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 5044
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17 Stycznia 2015, 11:19   

U mnie w podobnych (nieco większych) szkłach mam 1 x 24 W i jest super jasno (ciemne skały jasny piach).
Jeśli chcesz aby boki pozostały niedoświetlone to oczywiście świetlówka powinna być krótsza.
Dobrym wyborem jest polecana przez wielu świetlówka Power Glo firmy HAGEN. Świetnie "wybarwia" ryby. Można szukać tańszego odpowiednika o tej samej barwie światła.
_________________
Bernard
 
     
Poziom: 51 HP   13%   1321/10164
   MP   100%   4853/4853
   EXP   76%   214/280
Paragon 



Wiek: 33
Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 91
Skąd: Zamość
Wysłany: 17 Stycznia 2015, 11:28   

masz może link do zdjęcia, albo do tematu, chciałbym zobaczyć :) , czyli 1x24W by wystarczyło? chodzi o tą świetlówkę:

http://www.aqua-light.pl/...5-24w-power-glo
_________________
W trakcie budowy :) .....
 
 
     
Poziom: 8 HP   0%   0/159
   MP   100%   76/76
   EXP   52%   10/19
Bernard 



Pomógł: 147 razy
Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 5044
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17 Stycznia 2015, 13:51   

Tak to ta świetlówka. Spokojnie wystarczy.
Na forum chyba nie ma żadnych zdjęć akurat z tych zbiorników, ale właściwie wszystkie jakie miałem były oświetlane takimi świetlówkami.
Jestem teraz poza domem i nie widzę zdjęć na ekranie, ale - tak na szybko - fotki moich ryb oświetlonych w ten sposób znajdziesz w tych wątkach (akwarium 190/60/60 - 2 świetlówki 24 , jedna obok drugiej)
http://klub-tanganika.pl/...opic.php?t=6273
http://klub-tanganika.pl/...opic.php?t=6037 (w tym wątku pierwsze zdjęcia są w akwarium 100 cm oświetlanym przez 1-2 świetlówki Power Glo po 8 W każda, a następne już w dużym zbiorniku)
_________________
Bernard
 
     
Poziom: 51 HP   13%   1321/10164
   MP   100%   4853/4853
   EXP   76%   214/280
Paragon 



Wiek: 33
Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 91
Skąd: Zamość
Wysłany: 17 Stycznia 2015, 20:35   

ok fajnie dzięki za linki, tak zrobię jak podpowiadasz kupie 1 x24W T5 i świetlówkę Power Glo, gdyby było za mało dołoży się coś więcej ale chodzi mi właśnie o taki klimat :)
_________________
W trakcie budowy :) .....
 
 
     
Poziom: 8 HP   0%   0/159
   MP   100%   76/76
   EXP   52%   10/19
Krawiec 



Pomógł: 178 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 4364
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 19 Stycznia 2015, 07:34   

Ta świetlówka ma 55 cm, przy umieszczeniu jej na środku ładnie doświetli Ci centrum akwarium, dając przy okazji nieco intymności po bokach. A skoro tak wszystko nieźle zaplanowałeś, może warto rozważyć możliwość przestawiana świetlówki, lub przed zamocowaniem jej w ostatecznym miejscu, posprawdzałbym kilka lokalizacji (bliżej tylnej szyby, bliżej przedniej szyby, w środku, z prawej, strony, z lewej strony, w środku i kombinacje tych ustawień). Jeśli skorzystasz z ustawienia, które wstępnie sobie założyłeś, to chyba bym dał świetlówkę tak, aby te wyższe kamienie zostawić nieco niedoświetlone.
_________________
"Mądrzy ciągle się uczą, głup­cy wszys­tko umieją."
Apolinary Despinoix

Pozdrawiam Piotr
 
     
Poziom: 49 HP   15%   1351/9013
   MP   100%   4303/4303
   EXP   22%   57/256
Paragon 



Wiek: 33
Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 91
Skąd: Zamość
Wysłany: 19 Stycznia 2015, 16:57   

pieprzota napisał/a
Ta świetlówka ma 55 cm, przy umieszczeniu jej na środku ładnie doświetli Ci centrum akwarium, dając przy okazji nieco intymności po bokach. A skoro tak wszystko nieźle zaplanowałeś, może warto rozważyć możliwość przestawiana świetlówki, lub przed zamocowaniem jej w ostatecznym miejscu, posprawdzałbym kilka lokalizacji (bliżej tylnej szyby, bliżej przedniej szyby, w środku, z prawej, strony, z lewej strony, w środku i kombinacje tych ustawień). Jeśli skorzystasz z ustawienia, które wstępnie sobie założyłeś, to chyba bym dał świetlówkę tak, aby te wyższe kamienie zostawić nieco niedoświetlone.


Tak zrobie dzięki za podpowiedz, na razie prace stoją czekam na akwarium jak przyjdzie i wpasuje je na swoje miejsce będę działał dalej, a mam pytanie z innej beczki tzn chciałbym kupić filtr już zdecydowałem się ostatecznie na HW i tu mam dylemat czy kupić dopasowany kubełek tzn hw-302, (podobno do 240l akwarium w sam raz i daje rade) czy z dużą nadfiltracją hw-304B nie wiem czy taka duża nadfiltracja nie wpłynie negatywnie do hw-304B przekonuje mnie rozmiar kubełka i pojemność filtracyjna przepływ można zawsze zmniejszyć ale nie wiem czy idę w dobra stronę :/
_________________
W trakcie budowy :) .....
 
 
     
Poziom: 8 HP   0%   0/159
   MP   100%   76/76
   EXP   52%   10/19
Krawiec 



Pomógł: 178 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 4364
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 19 Stycznia 2015, 17:28   

Nadfiltracja nigdy nie zaszkodzi. Ale czy aż taka, żeby brać 304? Ew brałbym 303, ale sam w 240L używałem 302. Teraz chodzi mi 302 w 375L. daje radę przy stałych podmianach raz na tydzień i głowicy 1600l/h. Ale byłbym skłonny zmienić to na 303 tak dla świętego spokoju :grin:
_________________
"Mądrzy ciągle się uczą, głup­cy wszys­tko umieją."
Apolinary Despinoix

Pozdrawiam Piotr
 
     
Poziom: 49 HP   15%   1351/9013
   MP   100%   4303/4303
   EXP   22%   57/256
Krawiec 



Pomógł: 178 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 4364
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 19 Stycznia 2015, 17:28   

Paragon napisał/a
:/ jak usunąć zdublowany post?


Pisz do aministratora/moderatora
_________________
"Mądrzy ciągle się uczą, głup­cy wszys­tko umieją."
Apolinary Despinoix

Pozdrawiam Piotr
 
     
Poziom: 49 HP   15%   1351/9013
   MP   100%   4303/4303
   EXP   22%   57/256
Paragon 



Wiek: 33
Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 91
Skąd: Zamość
Wysłany: 19 Stycznia 2015, 17:34   

pieprzota napisał/a
Nadfiltracja nigdy nie zaszkodzi. Ale czy aż taka, żeby brać 304? Ew brałbym 303, ale sam w 240L używałem 302. Teraz chodzi mi 302 w 375L. daje radę przy stałych podmianach raz na tydzień i głowicy 1600l/h. Ale byłbym skłonny zmienić to na 303 tak dla świętego spokoju :grin:


jak bym brał to albo hw 302 albo 304 z tego powodu ze różnica między 303 a 304 jest duża a cena chyba 50zł więcej tak wiec mam taką zagwozdkę u mnie planuję podmieniać 5-10% pojemności akwarium dziennie może 304 jest przesadą ale mam taką skłonność :)

:)
_________________
W trakcie budowy :) .....
Ostatnio zmieniony przez Paragon 19 Stycznia 2015, 17:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
Poziom: 8 HP   0%   0/159
   MP   100%   76/76
   EXP   52%   10/19
Krawiec 



Pomógł: 178 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 4364
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 19 Stycznia 2015, 19:41   

Ok, Twój wybór. 304 nie zaszkodzi :grin: Ale już podmiana 5-10%dziennie to przesada, szczególnie przy nadfiltracji. Proponuję 10% raz w tygodniu.
_________________
"Mądrzy ciągle się uczą, głup­cy wszys­tko umieją."
Apolinary Despinoix

Pozdrawiam Piotr
 
     
Poziom: 49 HP   15%   1351/9013
   MP   100%   4303/4303
   EXP   22%   57/256
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

 


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,33 sekundy. Zapytań do SQL: 24