Aby korzystać z pełnej zawartości FORUM należy się zarejestrować, można to zrobić TUTAJ.
To okienko jest widoczne tylko dla niezarejestrowanych lub niezalogowanych użytkowników!
Klub Miłośników Tanganiki Strona Główna

KRS 0000333953
REGON 142208970
NIP 525-248-20-01

FB

Klub Miłośników Tanganiki
Forum dla pasjonatów ryb z jeziora Tanganika

RegulaminRegulaminFAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  GaleriaGaleria  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bernard
21 Kwietnia 2015, 00:22
Początek z Frontosami
Autor Wiadomość
Arczif01


Dołączył: 18 Lip 2012
Posty: 19
Wysłany: 9 Października 2012, 10:36   

Oki, niech bedzie, a co ze strefami beztlenowymi???? bo przy drobnej frakcji beda sie tworzyć na wyzszych górkach piachu;/
 
     
Poziom: 3 HP   0%   0/44
   MP   100%   21/21
   EXP   11%   1/9
Radek 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 45
Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 402
Skąd: Brodnica
Wysłany: 9 Października 2012, 10:58   

ja mam ślimaki świderki w piasku i jest ok ale są różne zdania na temat świderków jedni mówią że nie chcą a drudzy są zadowoleni, u mnie wyjadają je tanganicodusy i na piasku tylko są puste muszle
_________________
tr.BEMBA
tr.MASWA
tr.KASANGA
akwa:160X80X45h
akwa:375L xenotilapia ornatipinis pearl
Radek
 
 
     
Poziom: 18 HP   0%   0/711
   MP   100%   339/339
   EXP   66%   30/45
Bernard 



Pomógł: 147 razy
Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 5044
Skąd: Warszawa
Wysłany: 9 Października 2012, 12:01   

Myślę, że nie musisz się specjalnie przejmować strefami beztlenowymi. Przy takiej obsadzie wystarczy 2-3 cm piachu, który będzie poruszany podczas żerowania.
_________________
Bernard
 
     
Poziom: 51 HP   12%   1219/10164
   MP   100%   4853/4853
   EXP   76%   214/280
janas1970 



Pomógł: 15 razy
Wiek: 48
Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 781
Wysłany: 9 Października 2012, 12:26   

bernard napisał/a
Przy takiej obsadzie wystarczy 2-3 cm piachu, który będzie poruszany podczas żerowania.
Święta prawda Frontosy potrafią konkretnie przekopać dno :mrgreen:
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
 
     
Poziom: 25 HP   2%   29/1490
   MP   100%   711/711
   EXP   20%   15/73
Andzin-San 



Pomógł: 16 razy
Wiek: 44
Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 1934
Skąd: Brodnica
Wysłany: 10 Października 2012, 00:05   

Cześć Arczif01 :grin:
Ja ze swej strony zaproponowałbym jedynie spróbować przybliżyć się w swojej aranżacji do stworzenia takich klimatów jak w tym filmiku od 3 min. 5 sek.

http://www.youtube.com/wa...GQ&feature=plcp
_________________
Pozdrawiam !
Andrzej
 
     
Poziom: 36 HP   5%   187/3758
   MP   100%   1794/1794
   EXP   49%   68/138
Andzin-San 



Pomógł: 16 razy
Wiek: 44
Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 1934
Skąd: Brodnica
Wysłany: 10 Października 2012, 00:05   

Cześć Arczif01 :grin:
Ja ze swej strony zaproponowałbym jedynie spróbować przybliżyć się w swojej aranżacji do stworzenia takich klimatów jak w tym filmiku od 3 min. 5 sek.

http://www.youtube.com/wa...GQ&feature=plcp
_________________
Pozdrawiam !
Andrzej
 
     
Poziom: 36 HP   5%   187/3758
   MP   100%   1794/1794
   EXP   49%   68/138
zandal 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 432
Skąd: Pszów
Wysłany: 10 Października 2012, 19:05   

zibi69 super wygląda ta Twoja lampa. Czy mógłbyś napisać cos wiecej o tej lampie jaki jest koszt wykonania? Ile jest ledów w srodku z jakiej blachy. I w ogóle jak to ogryźć bo naprawdę świetnie wygląda. :yes:
 
     
Poziom: 19 HP   1%   7/798
   MP   100%   381/381
   EXP   30%   15/49
Arczif01


Dołączył: 18 Lip 2012
Posty: 19
Wysłany: 10 Października 2012, 23:21   

chyba jednak macie racje, nie ma też sensu wydawać 2 tyś zł na sztuczne moduły które nie pasują do naturalnego wycinka środowiska. zrobie jak radzicie,
 
     
Poziom: 3 HP   0%   0/44
   MP   100%   21/21
   EXP   11%   1/9
zibi69 



Wiek: 49
Dołączył: 18 Mar 2009
Posty: 53
Skąd: KSIĄŻENICE
Wysłany: 11 Października 2012, 08:16   

Lampa jest DIY (firma CALIBRA) z cienkiej (0,5mm) blachy nierdzewnej (18/10). Ma "specjalnie" zagięte ranty w celu usztywnienia konstrukcji bo jedyne spawy są na końcach-zamykają korytko.. W środku mam aluminiowe listwy (przykręcone do lampy) jako szyny pod montaż gniazd dla żarówek (16 gniazd-LED - GU10) oraz miejsce na podłączenie sterownika czasowego. Wisi pod sufitem nad akwa na dwóch stalowych linkach. Wymiar jest tak dobrany, żeby światło nie "wyłaziło" poza obrys akwarium. Ogólnie koszt lampy to ok.1000zł. - najdroższa była obudowa bo materiał jest drogi a dodatkowo użycie tak cienkiej blachy nierdzewnej uwarunkowane wagą-obawiałem się, że dwie linki nie wystarczą do utrzymania 2,5 metrowego klamota! Gniazda, kable, żarówki i robocizna we własnym zakresie:):):)

Więcej tu i tam...:):):)

http://klub-tanganika.pl/...er=asc&start=30

http://forum.tropheus.com...pic=3500&page=0
_________________
20 x C. frontosa "Bulumbora" - 7 stripes w "kałuży" 300x75x75
 
 
     
Poziom: 6 HP   0%   0/104
   MP   100%   49/49
   EXP   14%   2/14
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

 


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 16