Aby korzystać z pełnej zawartości FORUM należy się zarejestrować, można to zrobić TUTAJ.
To okienko jest widoczne tylko dla niezarejestrowanych lub niezalogowanych użytkowników!
Klub Miłośników Tanganiki Strona Główna

KRS 0000333953
REGON 142208970
NIP 525-248-20-01

FB

Klub Miłośników Tanganiki
Forum dla pasjonatów ryb z jeziora Tanganika

RegulaminRegulaminFAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  GaleriaGaleria  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fishroom
Autor Wiadomość
RidgeForrester 



Pomógł: 21 razy
Wiek: 29
Dołączył: 24 Paź 2012
Posty: 709
Skąd: Orzesze
Wysłany: 6 Maj 2019, 17:14   

Stelaż stalowy mówicie...
Powiedzcie mi, czy możliwe jest takie wykonanie stelażu, które umożliwiałoby umieszczenie powyżej zbiornika głównego mniejszego szkła (~200l) na wodę do podmian? Szkiełko oczywiście zazwyczaj stałoby puste. Schemat w załączniku.
Wiem, że zadaję naiwne pytania :roll: ale to pierwszy fishroom, stelaż też będzie pierwszy... :oops:

Stelaż.png
Plik ściągnięto 373 raz(y) 4,79 KB

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz
 
     
Poziom: 24 HP   2%   27/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   16%   11/68
timus 



Pomógł: 36 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 4606
Skąd: Malbork-Oslo
Wysłany: 6 Maj 2019, 17:39   

Spokojnie mozesz tak zrobic. Tam moze stac kilka zbiornikow. Trzeba by tylko zastosowac profil o wzmocnionej konstukcji jesli nie mozna podeprzec w srodkowej czesci. Ale zawsze mozna podwiesic do sufitu. I wtedy bedzie zbiornik na wode i z boku szkiełko na inne ryby.

Ja tylko majac takie zaplecze zaszalał bym z głebokoscia zbiornika.
Jaka planujesz filtracje w tym akwarium?
_________________
Marcin.T <')))><
 
     
Poziom: 50 HP   11%   1053/9575
   MP   100%   4571/4571
   EXP   16%   43/267
RidgeForrester 



Pomógł: 21 razy
Wiek: 29
Dołączył: 24 Paź 2012
Posty: 709
Skąd: Orzesze
Wysłany: 6 Maj 2019, 17:54   

timus napisał/a
Ja tylko majac takie zaplecze zaszalał bym z głebokoscia zbiornika.

Co masz na myśli? :razz: Nie zapominajmy, że na zapleczu będą też inne akwaria :razz:

timus napisał/a
Jaka planujesz filtracje w tym akwarium?

Wiem, że najrozsądniejszy byłby sump, ale nie jestem do końca przekonany.. wolałbym,żeby woda nie opuszczała akwarium, dlatego poważnie myślę o panelu umieszczonym z boku.
_________________
Pozdrawiam.
Mariusz
 
     
Poziom: 24 HP   2%   27/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   16%   11/68
timus 



Pomógł: 36 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 4606
Skąd: Malbork-Oslo
Wysłany: 6 Maj 2019, 19:31   

Jak dla mnie szkoda miejsca na panele.
Filtr mozna umiescic nad akwarium tak by nie było mozliwosci by woda wydostała sie poza akwarium.
Jestem zwolennikiem filtracji zraszanej a nie zalanej woda.
Co do głebokosci to dał bym maxymalna na jaka pozwala projekt fishroomu.
_________________
Marcin.T <')))><
 
     
Poziom: 50 HP   11%   1053/9575
   MP   100%   4571/4571
   EXP   16%   43/267
PATRYK-P20 


Wiek: 32
Dołączył: 16 Sty 2018
Posty: 43
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 6 Maj 2019, 19:54   

Możesz zrobić filtrację narurową fajna prosta, sump był by najlepszy.
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   38%   5/13
PATRYK-P20 


Wiek: 32
Dołączył: 16 Sty 2018
Posty: 43
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 6 Maj 2019, 20:17   

Stelaż metalowy jest super. Odpowiednia konstrukcja i będzie git. Warto pomyśleć o ogrzewaniu akwarium ja popełniłem tutaj błąd. Mam konstrukcję filary z suporexu na to płyta zbrojona. Nie pomyślalem jak to robiłem mozna było dać osobną pętlę od podłogówki. Wiem, że za chwilę ktoś powie duża bezwladność szkło jest dobrym izolatorem itp. Ale jak dasz dobry termostat oraz zawór termostatyczny to bedzie oki. I w ten sposób grzejesz dom i akwarium. Ja zimą mam w domu 24 stopnie, ale i tak do 27 trzeba dobić bo przecież jest to tanganika. A na podłogówkę nie dasz wiecej jak 30 stopni. Wszystko zależy jakie będziesz miał ogrzewanie w domu. Trzeba też patrzeć przez aspekt ekonomiczny grzałki moga trochę nabić prądu.
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   38%   5/13
melloncollic 



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 29 Sie 2015
Posty: 756
Skąd: Warszawa
Wysłany: 6 Maj 2019, 21:40   

RidgeForrester napisał/a
Stelaż stalowy mówicie...
Powiedzcie mi, czy możliwe jest takie wykonanie stelażu, które umożliwiałoby umieszczenie powyżej zbiornika głównego mniejszego szkła (~200l) na wodę do podmian?


Po co Ci coś takiego? Nie znam chyba nikogo, kto przy większym litrażu by odstawiał wodę do podmian. Polecam rozwiązanie, które sam stosuję - na zdjęciu poniżej - bazujące na narurowcach. Niedługo mam nadzieję w końcu szerzej je opisać. ;-)
https://www.instagram.com/p/Bm89wIDHfYw/

Przy czym jak projektujesz wszystko od zera, system podmiany można naprawdę spoko przemyśleć.
_________________
Twórca i redaktor naczelny serwisu Muszlowce.pl
Ostatnio zmieniony przez melloncollic 6 Maj 2019, 21:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Poziom: 24 HP   5%   67/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   85%   58/68
RidgeForrester 



Pomógł: 21 razy
Wiek: 29
Dołączył: 24 Paź 2012
Posty: 709
Skąd: Orzesze
Wysłany: 6 Maj 2019, 22:35   

melloncollic napisał/a
Po co Ci coś takiego? Nie znam chyba nikogo, kto przy większym litrażu by odstawiał wodę do podmian.


Przy zastosowaniu dobrej filtracji wstępnej (filtry mechaniczne + węgiel) wodę można właściwie lać prosto do akwarium. Problem jest jeden.. w kranie mam wodę miękką, żeby dobić do tanganickich parametrów muszę wsypać co nieco soli.. wolę to zrobić w osobnym szkle i "gotową" wodę wlać do akwa.
Wstępnie planowałem nieco mniejsze akwarium, ale aktualnie i w mojej głowie i w tym wątku rośnie z minuty na minutę.. :razz:

PATRYK-P20 napisał/a
Wszystko zależy jakie będziesz miał ogrzewanie w domu.

Pompa ciepła

Wiecie może jaki jest maksymalny wymiar dna, który można zrobić z jednej tafli szkła?
_________________
Pozdrawiam.
Mariusz
 
     
Poziom: 24 HP   2%   27/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   16%   11/68
melloncollic 



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 29 Sie 2015
Posty: 756
Skąd: Warszawa
Wysłany: 7 Maj 2019, 08:38   

RidgeForrester napisał/a
Przy zastosowaniu dobrej filtracji wstępnej (filtry mechaniczne + węgiel) wodę można właściwie lać prosto do akwarium. Problem jest jeden.. w kranie mam wodę miękką, żeby dobić do tanganickich parametrów muszę wsypać co nieco soli.. wolę to zrobić w osobnym szkle i gotową wodę wlać do akwa.
Wstępnie planowałem nieco mniejsze akwarium, ale aktualnie i w mojej głowie i w tym wątku rośnie z minuty na minutę.. :razz:


A jakie ryby planujesz? Ja robię tak, że roztwór sody podaję kroplownikiem bezpośrednio do akwarium. Trzeba oczywiście trochę potestować z proporcjami, ale u mnie działa to naprawdę spoko.
_________________
Twórca i redaktor naczelny serwisu Muszlowce.pl
 
     
Poziom: 24 HP   5%   67/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   85%   58/68
RidgeForrester 



Pomógł: 21 razy
Wiek: 29
Dołączył: 24 Paź 2012
Posty: 709
Skąd: Orzesze
Wysłany: 7 Maj 2019, 10:21   

melloncollic napisał/a
jakie ryby planujesz?

Ciężko powiedzieć dokładnie w tym momencie. Raczej mięsojady i raczej hodowlane, nie odłowy.
_________________
Pozdrawiam.
Mariusz
 
     
Poziom: 24 HP   2%   27/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   16%   11/68
melloncollic 



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 29 Sie 2015
Posty: 756
Skąd: Warszawa
Wysłany: 7 Maj 2019, 13:49   

To osobiście bym się tym nie przejmował. Ja leję kranówę, która przechodzi przez 2 sznurki, 2 węgle i żywicę wyłapującą związki azotowe, co i tak chyba można uznać za nadgorliwość. Potem kropelkowo dolewam roztwór z sody oczyszczonej. Robię tak już długo i wszystko jest jak najbardziej ok. Przy większym litrażu zabawa w odstawianie wody jest w praktyce trudna na codziennych warunkach.
_________________
Twórca i redaktor naczelny serwisu Muszlowce.pl
 
     
Poziom: 24 HP   5%   67/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   85%   58/68
timus 



Pomógł: 36 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 4606
Skąd: Malbork-Oslo
Wysłany: 7 Maj 2019, 21:35   

RidgeForrester napisał/a
Wiecie może jaki jest maksymalny wymiar dna, który można zrobić z jednej tafli szkła?


Dno w dużych zbiornikach jest dzielone. Wykonane z kilku szyb. :idea:
_________________
Marcin.T <')))><
 
     
Poziom: 50 HP   11%   1053/9575
   MP   100%   4571/4571
   EXP   16%   43/267
rufus 



Pomógł: 115 razy
Wiek: 51
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 8874
Skąd: Władysławowo, Dęblin
Wysłany: 8 Maj 2019, 21:47   

RidgeForrester napisał/a

Wiecie może jaki jest maksymalny wymiar dna, który można zrobić z jednej tafli szkła?


hmm, ja miałem dno o wymiarach 150x60 cm z jednej tafli, szyba 12 mm. Nic się nie działo chociaż widziałem pękające dna o mniejszych rozmiarach. Teraz mam akwaria o podobnych wymiarach dna lub większe i wszystkie są dzielone na 2 lub 3 kawałki. Coś kojarzę, że akwaria powyżej 150 cm długości i 60 cm szerokości dobrze jest podzielić ale nie jest to konieczne. Konieczność wzrasta od 200 cm.
_________________
Są trzy sposoby zdobywania mądrości. Pierwszy to refleksja - to najbardziej szlachetny, następnie naśladowanie -jest on najłatwiejszy, a trzeci to doświadczenie - najbardziej gorzki ze wszystkich.
~ Konfucjusz

Pozdrawiam - Leszek
 
     
Poziom: 62 HP   21%   3928/18707
   MP   34%   3046/8931
   EXP   53%   235/436
PATRYK-P20 


Wiek: 32
Dołączył: 16 Sty 2018
Posty: 43
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 12 Maj 2019, 08:49   

Dzielenie dna nie zawsze jest konieczne moje ma wymiar 200x60 i jest w jednym kawalku.
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   38%   5/13
RidgeForrester 



Pomógł: 21 razy
Wiek: 29
Dołączył: 24 Paź 2012
Posty: 709
Skąd: Orzesze
Wysłany: 20 Maj 2019, 22:45   

Wiecie może jakie są dalsze losy tego szkiełka?
http://klub-tanganika.pl/...der=asc&start=0
_________________
Pozdrawiam.
Mariusz
 
     
Poziom: 24 HP   2%   27/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   16%   11/68
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

 


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 19