Aby korzystać z pełnej zawartości FORUM należy się zarejestrować, można to zrobić TUTAJ.
To okienko jest widoczne tylko dla niezarejestrowanych lub niezalogowanych użytkowników!
Klub Miłośników Tanganiki Strona Główna

KRS 0000333953
REGON 142208970
NIP 525-248-20-01

FB

Klub Miłośników Tanganiki
Forum dla pasjonatów ryb z jeziora Tanganika

RegulaminRegulaminFAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  GaleriaGaleria  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Akwarium 300x80x70 filtracja SUMP
Autor Wiadomość
janas1970 



Pomógł: 15 razy
Wiek: 48
Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 781
Wysłany: 21 Listopada 2018, 19:08   

Popatrz tu https://reefshop.pl/pl/p/Aqua-Nova-Pompa-obiegowa-N-RMC-15000/6181 https://www.aquario.pl/po...ax-5000l-h.html
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
 
     
Poziom: 25 HP   2%   29/1490
   MP   100%   711/711
   EXP   20%   15/73
timus 



Pomógł: 36 razy
Wiek: 44
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 4612
Skąd: Malbork-Oslo
Wysłany: 21 Listopada 2018, 20:50   

Rura zasilajaca wystarczy taka jak w pompie... mozna ja nad zbiornikiem rozbic na dwa wyloty i tyle.
_________________
Marcin.T <')))><
 
     
Poziom: 50 HP   11%   1053/9575
   MP   100%   4571/4571
   EXP   18%   49/267
janas1970 



Pomógł: 15 razy
Wiek: 48
Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 781
Wysłany: 21 Listopada 2018, 21:07   

Marcin dając wylew jedną rurą to tak siknie że może zabraknąć długości akwarium :wink:
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
 
     
Poziom: 25 HP   2%   29/1490
   MP   100%   711/711
   EXP   20%   15/73
furia2018 


Wiek: 35
Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 27
Wysłany: 21 Listopada 2018, 21:11   

myślę że przy tej pompie 20 000 i tak nie Będzie chodziła pełną mocą. dzieki za linki . w www.aquario.pl nie mają jej dostępnej. u nich zamawiałem cala hydraulik
 
     
Poziom: 3 HP   0%   0/44
   MP   100%   21/21
   EXP   100%   9/9
timus 



Pomógł: 36 razy
Wiek: 44
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 4612
Skąd: Malbork-Oslo
Wysłany: 22 Listopada 2018, 14:00   

Bardzo dobrze niech sika... bedzie robiło ruch w akwarium... :yes:
_________________
Marcin.T <')))><
 
     
Poziom: 50 HP   11%   1053/9575
   MP   100%   4571/4571
   EXP   18%   49/267
furia2018 


Wiek: 35
Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 27
Wysłany: 3 Grudnia 2018, 09:40   

Witam, potrzebuje rady jak rozwiązać sytuacyjnie z podmiankami. Rure od kanalizacji którą mam w ścianie doprowadzałem 3 metry od strony kuchni i wysokość za ścianie wyszła mi 24cm. Otwór w sumpie mam na wysokości 21cm liczac od podłogi. Czyli jest niżej. Sumpa nie moge już podniesc do gory bo i tak mam mało miejsca miedzy nim a gorą blatu. Dodam że poziom wodu w komorze z pompą bede chciał uzyskać minimalny żeby złoże zraszane nie było zalane.

47178837_573181883124061_7994896392449425408_n.jpg
Plik ściągnięto 1314 raz(y) 88,34 KB

47297207_2046341462323631_5621813935050063872_n.jpg
Plik ściągnięto 1313 raz(y) 102,83 KB

47310146_352497448861257_7261995974694797312_n.jpg
Plik ściągnięto 1313 raz(y) 81,1 KB

Ostatnio zmieniony przez furia2018 3 Grudnia 2018, 09:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Poziom: 3 HP   0%   0/44
   MP   100%   21/21
   EXP   100%   9/9
timus 



Pomógł: 36 razy
Wiek: 44
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 4612
Skąd: Malbork-Oslo
Wysłany: 3 Grudnia 2018, 11:16   

Najprosciej bedzie załozyc na scianie mały syfon a wode spuscic z akwarium wezem wkładając ja do syfonu. Mozesz taki waz ba stałe zamontowac za ajwarium i spuszczac wode montujac na nim zawor. Jesli go nie zapowietrzysz to wystarczy tylko otwierac i zamykac zawor przy podmianach.
_________________
Marcin.T <')))><
 
     
Poziom: 50 HP   11%   1053/9575
   MP   100%   4571/4571
   EXP   18%   49/267
djzwierzak


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Wrz 2018
Posty: 54
Wysłany: 4 Grudnia 2018, 16:59   

Tylko dlaczego ma wężykiem zrzucać wodę ? Ma syfon to niech ogarnie dobre połączenie. Szkoda, że tak poszła rura odpływowa do góry. Może jest opcja obniżenia ? W końcu nie musi to byc jakiś wielki kąt odpływu wody. 1,5 cm na metrze starczy jak nic.
Tylko też pytanko. Jak chcesz mieć bardzo mało wody w złożu z pompą, to czy starczy tyle do odpływu w ściance ?
Jest jeszcze jedna opcja.
Jak będziesz miał robiony dopływ z akwarium do sampa zrób trójnik. z dwoma zaworami. Jedno wejście będzie szło do sampa drugie do odpływu. Jak będziesz robił podmiankę to pyk odpalasz zaworek i leci sama elegancko i grawitacyjnie.
 
     
Poziom: 6 HP   2%   2/104
   MP   100%   49/49
   EXP   21%   3/14
timus 



Pomógł: 36 razy
Wiek: 44
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 4612
Skąd: Malbork-Oslo
Wysłany: 4 Grudnia 2018, 20:14   

Ja jestem zwolennikiem kontrolowanej podmiany. Aby wykozystac rure zrzutowa do filtra jako odpływ woda z akwarium musi przelac sie do komina. Czyli nakewasz swierzej do akwa i wdedy sie przelewa. Nigdy wowaczas nie wiesz ile swierzej jest dolane. Dla mnie lepiej jest spuscic ile potrzeba a pozniej dolac.

W mojej propozycji rownie dobrze mozna zastosowac rure z zaworem.
_________________
Marcin.T <')))><
 
     
Poziom: 50 HP   11%   1053/9575
   MP   100%   4571/4571
   EXP   18%   49/267
timus 



Pomógł: 36 razy
Wiek: 44
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 4612
Skąd: Malbork-Oslo
Wysłany: 4 Grudnia 2018, 20:20   

Jeszcze jedna wskazowka odnosnie komory fluidyzacyjnej. Dno powinno byc skosne lyb w kształcie litery V a w najnizszym punkcie na całej długosci kotara powietrzna wprowadzajaca złoze w ruch. W ten sposob nie bedzie miejsc gdzie by zalegał wkład.
_________________
Marcin.T <')))><
 
     
Poziom: 50 HP   11%   1053/9575
   MP   100%   4571/4571
   EXP   18%   49/267
furia2018 


Wiek: 35
Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 27
Wysłany: 7 Grudnia 2018, 12:23   

Akwarium stoi w salonie i kanalizacji doprowadzałem z boku z kuchni około 3 metry i taki poziom najniższy mi sie udało uzyskać ale nic straconego. Jak można zauważyć kolanko ze sciany wychodzi skierowane do góry. Podkułem troszke i przekreciłem go i zyskałem 1,5 -2 cm. Pod stelaż podstawiam nóżki 4 cm, więc już jestem wyżej :) Pytanie ma do was co do komory pierwszej z gąbkami. Znajdują sie tam 3 rodzaje gąbki po 10cm każda różnej granulacji. Zostawiać tak czy może coś pomniejszyć??? Powoli działam dalej, wczoraj doszła mi pompa i niedługo test.
 
     
Poziom: 3 HP   0%   0/44
   MP   100%   21/21
   EXP   100%   9/9
timus 



Pomógł: 36 razy
Wiek: 44
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 4612
Skąd: Malbork-Oslo
Wysłany: 9 Grudnia 2018, 13:11   

Gabki powinny byc ułozone od najwiekszych dziurek do najmniekszych. Na sam koniec mozna dac jeszcze warstwe waty.
_________________
Marcin.T <')))><
 
     
Poziom: 50 HP   11%   1053/9575
   MP   100%   4571/4571
   EXP   18%   49/267
furia2018 


Wiek: 35
Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 27
Wysłany: 13 Stycznia 2019, 19:18   

Witam, naranie akwarium stoi bez zmian z powodu prac nad tłem wewnętrznym. W ramach nudów postanowiłem zrobić test z filtracją fluidalną. I tu się zaczęły schodki. Dlaczego kaldnes nawet mi nie drgnie??? Próbowałem różne rozmieszczenia kostek napowietrzających, testowałem nawet z listwami napowietrzającymi i ciężko. Pompka jaką mam to HAILEA ACO-208 z mocą 2100l/h ale też podłączyłem HAILEA ACO-318 ktora ma 3600l/h i tu troche lepiej ale bez rewelacji dalej wszystko zbite. Komora ma wymiary 40x50 a kaldnesu jest 25 litrów. Kaldnes zakupiony z linku: http://koimark.pl/zloza-p...-50-litrow.html

FILMIK W LINKU: https://drive.google.com/open?id=1m7kwScBNVFMFahWsaV4lwCT6rGsWYvl_
Ostatnio zmieniony przez furia2018 13 Stycznia 2019, 19:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Poziom: 3 HP   0%   0/44
   MP   100%   21/21
   EXP   100%   9/9
adbul 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 47
Dołączył: 13 Sty 2015
Posty: 77
Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 13 Stycznia 2019, 19:46   

Na stronie którą podałeś, na samym dole wyróżnione jest cytuję: "Wszystkie media fluidalne z PE potrzebują około 4 tygodni zanim zaczną swobodnie pływać. (Jest to czas w którym zachodzi tzw. proces nasiąkania media pokrywają się pierwszym biofilmem i ciężarem przypominają ciężar wody co pozwala im na swobodne pływanie".
Może, to jest powodem. Poza tym, nie działa pompa obiegowa ona również ruszy złoże.
_________________
Pozdrawiam Adam
 
     
Poziom: 7 HP   0%   0/130
   MP   100%   62/62
   EXP   75%   12/16
furia2018 


Wiek: 35
Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 27
Wysłany: 12 Lutego 2019, 18:22   

Trochę to zeszło ale w końcu! Akwarium zalane 5 dni temu. Aranżacja mi się osobiście bardzo podoba i pozostanie bez zmian. Kilka drobnych poprawek muszę wprowadzić jeszcze w filtracji (sump). Zdjęcia za bardzo podkreślają niebieski kolor a faktycznie tak nie jest. To może z grubsza opisze etap oświetlenia i wystroju.
Dla przypomnienia akwarium 300x80x70h.
Oświetlenie to 3 lampki ledowe (8W jedna z 10 diodami białymi i 4 niebieskimi). Tło ze styropianu pokryte zaprawą ceresit cr65 i pomalowane farmami akrylowymi.
Podłoże to mieszanka piachu o granulacji od 0,5-1,2mm (około 130 kg) i 20 kg żwirku rzecznego drobnego. Chciałem uzyskać w miarę naturalny wygląd podłoża. Kamienie to skała szara 120 kg. Jak dopnę filtracje do końca to przedstawię na filmiku jak to pracuje. pozdrawiam

OM3A9495.jpg
Plik ściągnięto 28 raz(y) 549,72 KB

OM3A9507.jpg
Plik ściągnięto 28 raz(y) 252,87 KB

OM3A9510.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 302,84 KB

OM3A9517.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 264,78 KB

OM3A9504_1.jpg
Plik ściągnięto 50 raz(y) 349,92 KB

 
     
Poziom: 3 HP   0%   0/44
   MP   100%   21/21
   EXP   100%   9/9
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

 


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,26 sekundy. Zapytań do SQL: 21