Cyprichromis sp. "leptosoma jumbo" Kitumba |
Autor |
Wiadomość |
Leju

Pomógł: 30 razy Wiek: 28 Dołączył: 16 Sty 2009 Posty: 3680 Skąd: Zator
|
Wysłany: 10 Listopada 2011, 14:52
|
|
|
Leszku, jak wygląda sytuacja w zbiorniku ? Jak duże wyrosły Cyprichromisy? Towarzystwo sie zmieniło ? |
_________________ Kuba |
|
|
Poziom: 46 HP |
 |
 |
 |
 |
9% |
673/7478 |
|
|
|
|
 |
simonsyp

|
Wysłany: 14 Listopada 2017, 23:02
|
|
|
Jako, że wątek chyba umiera, to postanowiłem go nieco odświeżyć i zamieszczam jednego z dominujących samczyków w moim stadzie.
Jest to jedyny spośród kilku samców , który jest prawie cały żółty. Zdecydowana większość ma tylko żólte ogony. Reszta jest ciemna z charakterystycznymi cieniami, które pojawiają się, lub znikają w zależności od nastroju. Zauważyłem też, że w miarę upływu czasu kolory delikatnie się zmieniają i kolor żółty, niebieski jakby "wędruje" .
P.S. Chętnie zobaczę Wasze wersje kolorystyczne |
|
|
|
 |
Krawiec

Pomógł: 178 razy Dołączył: 24 Lut 2011 Posty: 4409 Skąd: Pomorskie
|
Wysłany: 15 Listopada 2017, 07:42
|
|
|
A możesz zrobić zdjęcia innym samcom?
Które to pokolenie? I jeśli to nie tajemnica, to jakie jest źródło pochodzenia tych ryb? |
_________________ "Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją."
Apolinary Despinoix
Pozdrawiam Piotr |
|
|
Poziom: 49 HP |
 |
 |
 |
 |
15% |
1351/9013 |
|
|
|
|
 |
simonsyp

|
Wysłany: 15 Listopada 2017, 07:57
|
|
|
Krawiec napisał/a | A możesz zrobić zdjęcia innym samcom?
Które to pokolenie? I jeśli to nie tajemnica, to jakie jest źródło pochodzenia tych ryb? |
Postaram się, ale będzie to karkołomne zajęcie. W akwarium postanowiłem zrobić, jak ja to nazywam strefę cienia, w tylnej części zbiornika. Znajdują się tam samice nie zainteresowane zalotami samca i podległa dwóm dominantom Cyprichronisow, grupa samców. Na zdjęciu właśnie jeden z nich. Drugi jest granatowy i potwornie ciężko mi jest go sfotografować na ciemnym tle. Hierarchia się zdażą zmieniać, ale narazie to samczyk że zdjęcia jest królem tareł. W ciągu miesiąca zapłodnił 3 samicę. Jedno tarło zostało zainicjowane przez granatowego samca beta, a później przejął dziewczyne samczyk alfa.
Ryby pochodzą od P. Moniki (Tanmal) pokolenie F1, jak reszta mojej obsady. |
Ostatnio zmieniony przez simonsyp 15 Listopada 2017, 07:59, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
wojtekr

|
Wysłany: 16 Listopada 2017, 13:58
|
|
|
A ja mam pytanie , czy macie doświadczenia, czy może informacje od innych hodowców czy udaje się połączenie na dłuższą metę tych większych odmian Cypri z frontosami/gibberosami?
Ponoć mogą stać się ich pokarmem, ale jak tak patrzę na moje gibberosy to nie wyorażam sobie jak tak duża ryba jak ciprochromis jumbo miałaby sie zmieścić do pyska.
A czegoś mi w akwarium w toni brakuje i nie wiem, czy to zagospodarować. |
|
|
|
 |
simonsyp

|
Wysłany: 4 Marca 2018, 21:06
|
|
|
Krawiec napisał/a | A możesz zrobić zdjęcia innym samcom?

Długo dałem Ci czekać na wrzutkę,ale w końcu coś wyrzeźbiłem
Oprócz tych 3 samców , pływa jeszcze 4 , 10 samic i około 20 szt dorastającego narybku.
Która opcja kolorystyczna Wam się najbardziej podoba? |
Ostatnio zmieniony przez simonsyp 4 Marca 2018, 21:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krawiec

Pomógł: 178 razy Dołączył: 24 Lut 2011 Posty: 4409 Skąd: Pomorskie
|
Wysłany: 5 Marca 2018, 09:22
|
|
|
Mnie osobiście ta najciemniejsza
Pięknie się prezentują |
_________________ "Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją."
Apolinary Despinoix
Pozdrawiam Piotr |
|
|
Poziom: 49 HP |
 |
 |
 |
 |
15% |
1351/9013 |
|
|
|
|
 |
simonsyp

|
Wysłany: 5 Marca 2018, 11:15
|
|
|
Dziękuję Mój faworyt jest w kolorze żółtym. Niestety ostatnio dostał lanie od ciemnego i już tak ładnie nie prezentuje kolorów. Zauważyłem też, że cała grupa samców, czyli te 7 szt. które mam, odbywa kilka razy dziennie "tańce" na środku zbiornika. Może w ten sposób ustalaja hierarchie między sobą? Jeden przed drugim się puszy i pokazuje wdzięki. Samice wtedy pływają w cieniu, a samce nie są wtedy w ogóle samiczkami zainteresowani. |
|
|
|
 |
lukper

Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 30 Mar 2011 Posty: 2513 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 5 Marca 2018, 12:09
|
|
|
Mnie osobiście ten żółty urzekł
W jak dużym zbiorniku je trzymasz |
_________________ Pozdrawiam ,
><((((°>Łukasz<°((((><
... Nie ma w życiu rzeczy nie możliwych, Tylko trzeba do nich dążyć... |
|
|
Poziom: 40 HP |
 |
 |
 |
 |
8% |
401/5017 |
|
|
|
|
 |
simonsyp

|
|
|
|
 |
simonsyp

|
Wysłany: 19 Sierpnia 2018, 18:56 Światło vs hierarchia.
|
|
|
Opowiem Wam pewną ciekawostkę, która spostrzegłen za sprawa nie planowanej awarii oświetlenia.
Jak już na początku chyba wspominałem, w moim stadku Cypri Kitumba, pierwsze skrzypce nie zmiennie, od dluzszego czasu grają dwa samce. Jeden samiec koloru żółtego, a drugi granatowy. Chłopaki podzielili sobie akwarium na dwie połowy i ustawiaja resztę po kontach . Dzieje się, to w pełnym oświetleniu akwarium. Natomiast po zgaszeniu swiatla na noc zachodzi pewien paradoks, bo to żolte ogony przejmuja dominacje i szturmują dominantow. Dzieje sie to tylko przy zgaszonym swietle. Zauważyłem tez wzmozona aktywnosc E. Kilesa. Przez czas trwania awarii budowaly wiecej wiezyczek i bardziej imponujacych . Jesli chodzi o Foai, to brak swiatla dziala na nie bardzo usypiajaco, pomimo wpadajego z okna swiatla slonecznego.
Ciekawi mnie zachowanie Kiles z żółtymi ogonami. Co takiego w braku swiatla sprawia, ze nabieraja smialosci, a w przypadku dominantow odwrotnie? Ktos z Was zaobserwował podobne zachowanie? |
|
|
|
 |
|