Aby korzystać z pełnej zawartości FORUM należy się zarejestrować, można to zrobić TUTAJ.
To okienko jest widoczne tylko dla niezarejestrowanych lub niezalogowanych użytkowników!
Klub Miłośników Tanganiki Strona Główna

KRS 0000333953
REGON 142208970
NIP 525-248-20-01

FB

Klub Miłośników Tanganiki
Forum dla pasjonatów ryb z jeziora Tanganika

RegulaminRegulaminFAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  GaleriaGaleria  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtracja do 180x60x50 540l
Autor Wiadomość
Triglav


Dołączył: 14 Cze 2016
Posty: 39
Wysłany: 16 Maj 2018, 00:17   

Krawiec napisał/a
Triglav napisał/a
Planuję je zarybić po tygodniu od dostarczenia. )


A stabilizacja parametrów wody jest przez Ciebie przewidziana?


No tak, ale tylko przez tydzień :D Mam 3 filtry zasypane koralem, który pracuje u mnie ze 2 lata. Do tego gąbki w 4 kuble, stary piach i kamienie idą także do nowego akwarium (zmieszane z nowymi oczywiście), do tego chcę zlać około 150 litrów "dojrzałej" wody, więc mógłbym zarybiać po upływie doby. Ale dam im tydzień, niech stracę :) No i dorwałem nareszcie dobry, tani grys koralowy odpowiedniej frakcji, który też pójdzie do siatki i zawiśnie w moich 2 tangach jak tylko kurier go przywiezie, żeby się "napompował" obecną biologią. I tak muszę ryby i 2 zbiorniki przewieźć z jednego miejsca w drugie.

Obecnie mam problem z hydrauliką. Przeraża mnie cena śrubunków / przelotów do komina (60zł sztuka) Czy jest jakaś tania, np. marketowa alternatywa, którą mógłbym zastosować? Jaką pompę polecacie (celuję w Jebao, bardzo dobre opinie ma)
Ostatnio zmieniony przez Triglav 16 Maj 2018, 00:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   7%   1/13
janas1970 



Pomógł: 13 razy
Wiek: 47
Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 701
Wysłany: 16 Maj 2018, 17:48   

Triglav napisał/a
Jaką pompę polecacie (celuję w Jebao, bardzo dobre opinie ma)
Mam tą pompę napędzającą 2 filtry zraszane a dokładnie Jebao/Jecod DCT-4000.Na początku była trochę głośna teraz wyciszyła się i pracuje cicho :wink:
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
 
     
Poziom: 24 HP   2%   27/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   4%   3/68
Triglav


Dołączył: 14 Cze 2016
Posty: 39
Wysłany: 16 Maj 2018, 18:36   

Też się skłaniam ku 4000. 5000 ma zakres regulacji od 3800-5000 wg opisu z Allegro i to 3800 na moją 1 kolumnę może być za dużo. Poza tym czy ona musi pracować w pełnym zanurzeniu?
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   7%   1/13
janas1970 



Pomógł: 13 razy
Wiek: 47
Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 701
Wysłany: 16 Maj 2018, 19:04   

U mnie pracuje w połowicznym ale w/g instrukcji może pracować nie zanurzona.Co do ilości przerzucanej wody jeśli za mała okaże się regulacja przy pompie zawsze możesz wstawić zawór i nim dławić wodę.U mnie 400 jest w sam raz. Orurowanie mam na 1 calowych rurach
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
 
     
Poziom: 24 HP   2%   27/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   4%   3/68
popcio 


Wiek: 40
Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 24
Wysłany: 16 Maj 2018, 20:56   

W aquario są przeloty AM za połowę tej ceny
 
     
Poziom: 3 HP   0%   0/44
   MP   100%   21/21
   EXP   66%   6/9
janas1970 



Pomógł: 13 razy
Wiek: 47
Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 701
Wysłany: 17 Maj 2018, 17:27   

Z AM PO 24 ZŁ
http://sklep.aquamedic.pl...zklo-am-tv.html
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
 
     
Poziom: 24 HP   2%   27/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   4%   3/68
Triglav


Dołączył: 14 Cze 2016
Posty: 39
Wysłany: 19 Maj 2018, 17:31   

Dzięki, całą hydraulikę na tym zrobię. Jeszcze chyba oświetlenie zostało. Planuję zrobić świt/zmierzch, wszystko programowane na Arduino. Kwestia wyboru ledów mi została :)
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   7%   1/13
Donayo 



Pomógł: 3 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Lut 2018
Posty: 160
Skąd: Poznań
Wysłany: 19 Maj 2018, 18:48   

A taki patent z Arduino da się zrobić przy zwykłej leddy tube? :D
_________________
16.02.2018 - Powoli rozkręcam tanganickie akwarium...
22.04.2018 - Akwarium rozkręcone :D

MuszLove by Donayo
Ostatnio zmieniony przez Donayo 19 Maj 2018, 18:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Poziom: 11 HP   8%   21/272
   MP   100%   130/130
   EXP   72%   18/25
Triglav


Dołączył: 14 Cze 2016
Posty: 39
Wysłany: 21 Maj 2018, 17:20   

Nie mam pojęcia. Na 100% da się na power ledach. Mam nadzieję, że na modułach też, bo to w nie właśnie celuję. Podejrzewam, że tak. Poczytaj na magu.pl tam są opisy wszystkiego włącznie ze schematami.
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   7%   1/13
Triglav


Dołączył: 14 Cze 2016
Posty: 39
Wysłany: 21 Maj 2018, 18:30   

Głupie pytanie. Mam dziury w kominie 45mm na przelot fi 32, czy takimi kolankami https://www.aquario.pl/32...9658530283.html złączę 2 rurki fi 32? Bo nie wiem czy 32mm to średnica zewnętrzna kolanka czy wewnętrzna? To samo mam z zaworami http://sklep.aquamedic.pl/zawor-kulowy.html nigdzie nie ma głupiego rysunku z wymiarami...
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   7%   1/13
CKM57 


Wiek: 37
Dołączył: 03 Kwi 2017
Posty: 96
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21 Maj 2018, 19:33   

Witam przy rurach z tworzywa producenci podają średnicę zewnętrzne. Tak więc np. Rura z PCW np fi 32 wewnątrz ma średnicę mniejszą o grubości obu ścianek. Inaczej sprawa się ma z rurami z metali tu producenci podają średnic wewnętrzne. Wracając do tematu wszystkie przeloty i złączki dedykowane konkretnym fi pasują rozmiarem do ów rur co zatym idzie średnica przepływu wody jest mniejsza niż opis średnicy rury. Tak takim kolanem polaczysz rury fi 32. Pozdrawiam
_________________
Pozdrawiam Krystian
Ostatnio zmieniony przez CKM57 21 Maj 2018, 19:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Poziom: 8 HP   1%   1/159
   MP   100%   76/76
   EXP   78%   15/19
Donayo 



Pomógł: 3 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Lut 2018
Posty: 160
Skąd: Poznań
Wysłany: 21 Maj 2018, 22:35   

Triglav napisał/a
Nie mam pojęcia. Na 100% da się na power ledach. Mam nadzieję, że na modułach też, bo to w nie właśnie celuję. Podejrzewam, że tak. Poczytaj na magu.pl tam są opisy wszystkiego włącznie ze schematami.

Takie rzeczy to nie na moją wiedzę :D
Myślałem, że może orientujesz się w temacie, bo chętnie bym komuś zlecił zrobienie takiego sterownika.
_________________
16.02.2018 - Powoli rozkręcam tanganickie akwarium...
22.04.2018 - Akwarium rozkręcone :D

MuszLove by Donayo
 
     
Poziom: 11 HP   8%   21/272
   MP   100%   130/130
   EXP   72%   18/25
Triglav


Dołączył: 14 Cze 2016
Posty: 39
Wysłany: 30 Maj 2018, 22:11   

http://magu.pl/
To jest strona gościa, którego znalazłem przypadkiem na jakimś forum z morszczyzną. Robi cuda, w dodatku ma też sklep i sprzedaje gotowe, zaprogramowane sterowniki (nie barachło z allegro) i peryferia. Wczoraj dotarła mi paczka od niego, mailowo dostałem też kilka niezbędnych porad i instrukcji. Do tego zapłaciłem bardzo przyzwoitą cenę więc polecam z czystym sumieniem, bo jak widziałem jego filmiki to robi na Arduino cuda i jest bardzo cierpliwy w tłumaczeniu wszystkiego nawet takiemu zieleniakowi jak ja :)
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   7%   1/13
Triglav


Dołączył: 14 Cze 2016
Posty: 39
Wysłany: 31 Maj 2018, 13:04   

Z tego powodu, że nie znalazłem do tej pory grysu koralowego w normalnych cenach i większej frakcji niż to 15mm mam do Was pytanie odnośnie wkładów do filtra zraszanego. Co możecie polecić i co będzie optymalnie najlepsze na takie złoże, brałem pod uwagę spiek ceramiczny, grys dolomitowy, lawę lub jakieś biobale? Całe życie używam grysu koralowego i nie wiem czym mógłbym to zastąpić, żeby nie kosztowało mnie to gór złota i było jak najlepsze.
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   7%   1/13
rufus 



Pomógł: 112 razy
Wiek: 51
Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 8792
Skąd: Władysławowo, Dęblin
Wysłany: 2 Czerwca 2018, 10:41   

Triglav napisał/a
Z tego powodu, że nie znalazłem do tej pory grysu koralowego w normalnych cenach i większej frakcji niż to 15mm mam do Was pytanie odnośnie wkładów do filtra zraszanego. Co możecie polecić i co będzie optymalnie najlepsze na takie złoże, brałem pod uwagę spiek ceramiczny, grys dolomitowy, lawę lub jakieś biobale? Całe życie używam grysu koralowego i nie wiem czym mógłbym to zastąpić, żeby nie kosztowało mnie to gór złota i było jak najlepsze.


typowy wkład filtracyjny dla złoża zraszanego to według mnie bio-kule (lepiej się sprawdzają w złożu zraszanym niż w opcji w całkowitym zanurzeniu). Wielkość kul można sobie dobrać. Drugim bardzo dobrym złożem jest lawa, ale tu proponowałbym wybrąć tą "właściwą" bo z tym może byc różnie jak różne są lawy. Konieczne przed użyciem bardzo dobre wypłukanie lawy pod względem drobnych zanieczyszczeń.
_________________
Są trzy sposoby zdobywania mądrości. Pierwszy to refleksja - to najbardziej szlachetny, następnie naśladowanie -jest on najłatwiejszy, a trzeci to doświadczenie - najbardziej gorzki ze wszystkich.
~ Konfucjusz

Pozdrawiam - Leszek
 
     
Poziom: 62 HP   23%   4302/18707
   MP   23%   2139/8931
   EXP   35%   153/436
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

 


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 15