Aby korzystać z pełnej zawartości FORUM należy się zarejestrować, można to zrobić TUTAJ.
To okienko jest widoczne tylko dla niezarejestrowanych lub niezalogowanych użytkowników!
Klub Miłośników Tanganiki Strona Główna

KRS 0000333953
REGON 142208970
NIP 525-248-20-01

FB

Klub Miłośników Tanganiki
Forum dla pasjonatów ryb z jeziora Tanganika

RegulaminRegulaminFAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  GaleriaGaleria  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Akwarium 250x60, wysokość 80, jakie oświetlenie?
Autor Wiadomość
Drk75 


Wiek: 43
Dołączył: 06 Mar 2018
Posty: 40
Wysłany: 22 Marca 2018, 15:45   Akwarium 250x60, wysokość 80, jakie oświetlenie?

Witam, chciałbym Was podpytać o oświetlenie do akwarium jak w temacie. Obecnie mam samoróbkę z żarówkami led w 450l i sprawdza się świetnie, natomiast w większym chciałbym chyba mieć opcję z zachodami i wsodami, oraz programowaniem czasowym,. U mnie światło świeci się od 15-22
 
     
Poziom: 5 HP   3%   2/81
   MP   100%   38/38
   EXP   15%   2/13
Drk75 


Wiek: 43
Dołączył: 06 Mar 2018
Posty: 40
Wysłany: 22 Marca 2018, 15:48   

I zapomniałem o najważniejszym, obsadzie... Frontosa, Leleupi, Cyprichromis. Wystrój stanowić będą skały wapienne lub piaskowiec i może jakieś rośliny typu nurzaniec czy anubias
 
     
Poziom: 5 HP   3%   2/81
   MP   100%   38/38
   EXP   15%   2/13
adbul 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 13 Sty 2015
Posty: 51
Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 22 Marca 2018, 16:46   

Cytat
Witam, chciałbym Was podpytać o oświetlenie do akwarium jak w temacie

Ja w swoim akwarium mam belkę z profila aluminiowego opartego na modułach z diodami power led wykonanego przez sprzedającego na aukcji, u mnie dł 200 cm.
http://allegro.pl/modul-p...6908038591.html
Masz tu dowolność zastosowania diod o różnym spektrum. Moduły dają możliwość sterowania napięciem więc można podłączyć pod ściemniacz.
_________________
Pozdrawiam Adam
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   100%   13/13
janas1970 



Pomógł: 13 razy
Wiek: 47
Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 695
Wysłany: 22 Marca 2018, 16:52   

Przy podobnym zbiorniku zrobiłem oświetlenie na mudułach led z tego tematu http://forum.klub-malawi....led-dimmer-pro/ z tym że koniec końców zrezygnowałem z tego sterownika http://palabras.pl/#/leddimmer załączam wszystko ręcznie.Polecam
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
 
     
Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   95%   62/65
Drk75 


Wiek: 43
Dołączył: 06 Mar 2018
Posty: 40
Wysłany: 22 Marca 2018, 19:10   

Dzięki, skorzystam z podpowiedzi Adbula i zamówię coś gotowego
 
     
Poziom: 5 HP   3%   2/81
   MP   100%   38/38
   EXP   15%   2/13
adbul 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 13 Sty 2015
Posty: 51
Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 22 Marca 2018, 19:44   

Możesz zmieścić na 250 cm nawet 6 modułów. Na początek zastanów się nad zakupem połowy czyli trzech. Zobaczysz jak świecą. Ja zamontowałem 5 sztuk. Świecą na 80% i moim zdaniem ilość jest wystarczająca. Ale pokombinowałem z diodami. Dwa moduły zbudowałem z diod jasnych 8500-10000K i 6500K po 50 %, trzy natomiast z diod 10000K z dodatkiem Royal blue i kilku szt Deep Red. Z ilością Red trzeba uważać by światło nie było fioletowe
_________________
Pozdrawiam Adam
Ostatnio zmieniony przez adbul 22 Marca 2018, 19:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   100%   13/13
janas1970 



Pomógł: 13 razy
Wiek: 47
Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 695
Wysłany: 22 Marca 2018, 19:52   

W gotowym adbula, nie masz regulacji barwy światła ani mocy oświetlenia w a robiąc na modułach możesz zrobić wszystko, dajesz taki sterownik http://www.ledownia.pl/pl...ledowniapl.html
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
Ostatnio zmieniony przez janas1970 22 Marca 2018, 20:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   95%   62/65
adbul 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 13 Sty 2015
Posty: 51
Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 22 Marca 2018, 20:09   

Mam ten sterownik ale sterować nim można tylko ręcznie a nie można sterować napięciem na wejściu. Czyli niemożliwe jest automatyczne ściemnianie i rozjaśnianie np ściemniaczem lub komputerem akwarystycznym. Również regulacja trzech barw do białej jest bardzo trudna
_________________
Pozdrawiam Adam
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   100%   13/13
janas1970 



Pomógł: 13 razy
Wiek: 47
Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 695
Wysłany: 22 Marca 2018, 20:33   

adbul napisał/a
Mam ten sterownik ale sterować nim można tylko ręcznie
Tak bo jest to sterownik manualny
adbul napisał/a
Czyli niemożliwe jest automatyczne ściemnianie i rozjaśnianie np ściemniaczem lub komputerem akwarystycznym
do tego służy między innymi ten sterownik http://palabras.pl/#/leddimmer i zresztą do wielu innych ustawień .
adbul napisał/a
Również regulacja trzech barw do białej jest bardzo trudna
Kwestia wprawy :wink:
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
 
     
Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   95%   62/65
adbul 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 13 Sty 2015
Posty: 51
Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 22 Marca 2018, 22:03   

Stosujesz to w tej konfiguracji i ściemnianie działa płynnie?
_________________
Pozdrawiam Adam
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   100%   13/13
janas1970 



Pomógł: 13 razy
Wiek: 47
Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 695
Wysłany: 23 Marca 2018, 10:53   

Przy regulacji manualnej każdy kolor zwiększasz lub zmniejszasz indywidualnie i ja tak mam.W moim oświetleniu jest 18 lub 20 modułów RGB Samsung podłączonych pod wspomniany sterownik i tyle samo modułów o barwie 80000 - 90000 k , te moduły mam również podłączone do drugiego sterownika (też manualny). W modułach RGB służy do ustawień barwy światła, a w modułach 8-9000 k tylko do regulacji natężenia światła :wink:
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
 
     
Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   95%   62/65
adbul 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 13 Sty 2015
Posty: 51
Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 23 Marca 2018, 13:13   

Rozwiązań jest zatem wiele. Moim oświetleniem steruje komputer:
http://www.tehsystem.pl/sqc.php#SQC
Realizuje zaprogramowane codzienne sesje poprzez interfejs:
http://www.tehsystem.pl/Lx.php
Raz wykonana belka świeci tak samo. Można tak dobrać ilości diod i ich spektrum by spełniły nasze oczekiwania.
Reprezentowany przez Ciebie interfejs http://palabras.pl/#/leddimmer -
jak wynika z instrukcji też daje takie możliwości, również prawdopodobnie steruje diodami RGB. Zastosowanie modułów SMD dobrej jakości powoduje uzyskaniem z mocy 1W więcej światła niż w przypadku power led.
Wszystko, to kwestia wyboru.
_________________
Pozdrawiam Adam
 
     
Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   100%   13/13
janas1970 



Pomógł: 13 razy
Wiek: 47
Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 695
Wysłany: 23 Marca 2018, 16:11   

Ja jednak wolę ustawianie ręczne :razz:
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
 
     
Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   95%   62/65
janas1970 



Pomógł: 13 razy
Wiek: 47
Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 695
Wysłany: 24 Marca 2018, 21:47   

Drk75, I do jakich doszedłeś wniosków z oświetleniem, bo dostałeś wszystko gotowe na tacy, tylko zrobić :roll:
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek
 
     
Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   95%   62/65
Drk75 


Wiek: 43
Dołączył: 06 Mar 2018
Posty: 40
Wysłany: 25 Marca 2018, 15:50   

janas1970, kupię gotowe moduły lub rury ledowe i sterownik.
 
     
Poziom: 5 HP   3%   2/81
   MP   100%   38/38
   EXP   15%   2/13
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

 


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 16