Aby korzystać z pełnej zawartości FORUM należy się zarejestrować, można to zrobić TUTAJ.
To okienko jest widoczne tylko dla niezarejestrowanych lub niezalogowanych użytkowników!
Klub Miłośników Tanganiki Strona Główna

KRS 0000333953
REGON 142208970
NIP 525-248-20-01

FB

Klub Miłośników Tanganiki
Forum dla pasjonatów ryb z jeziora Tanganika

RegulaminRegulaminFAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  GaleriaGaleria  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Restart czemu nie dojrzewa ?
Autor Wiadomość
Ivvona 


Dołączyła: 25 Sie 2012
Posty: 10
Skąd: Mikołów
  Wysłany: 5 Stycznia 2018, 11:49   Restart czemu nie dojrzewa ?

Akwa 375l.
2 kubły z napowietrzaniem, Eihem 4+ i Atman 1000,
jeden filtr wewnętrzny z akwarium hodowcy ryb, dodawane bakterie bactozym do filtrów nowych.
W akwarium Lawa wulkaniczna i czysty wypłukany drobny żwirek biały.

Akwarium dojrzewa od początku września i nie może dojrzeć. Nie wiem co jest przyczyną. Głownie chodzi o NO2, przez ostatnie 1,5 msc. utrzymuje się na poziomie 0,05 i nie chce spaść do zera. Myślicie że mogę juz tam wpuścić Tropheusy ?
Obecnie jest tam tylko stado świderków.
Co mogę jeszcze zrobić ?
Preparaty takie jak toxivec i bio nitrivec nic nie zmieniły.
Hodowca ryb twierdzi że dzieją sie u mnie jakieś czary.
Może ktoś pomoże i znajdzie przyczynę bo ja już nie mam sił.
 
 
     
Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   0%   0/8
Awokado 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 28
Dołączył: 16 Sty 2017
Posty: 155
Skąd: Białystok
Wysłany: 5 Stycznia 2018, 11:53   

Bierzesz pod uwagę błąd w odczycie testów? Może problem leży właśnie tu? Przy takiej filtracji i w tak długim czasie wydaję mi się, że zbiornik musiał dojrzeć. Możesz ewentualnie spróbować wpuścić do akwarium kilka żyworódek np. Gupiki. Podawany i pokarm i odchody ryb wspomogą cały proces jeśli jest taka potrzeba i będzie po temacie, potem ryby zwrócisz lub komuś oddasz.
 
     
Poziom: 11 HP   2%   5/272
   MP   100%   130/130
   EXP   52%   13/25
Ivvona 


Dołączyła: 25 Sie 2012
Posty: 10
Skąd: Mikołów
Wysłany: 5 Stycznia 2018, 11:57   

Testy mam z Tropicala i JBL nie mylą się..
W tak dużym akwarium to musiała bym chyba z 30 szt. wpuścić gupików :)
tylko problem byłby z wyłapaniem ich pozniej z tych skał.
Ślimaki też delikatnie karmie co kilka dni.
 
 
     
Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   0%   0/8
pinkiPL 



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 25 Lip 2016
Posty: 725
Skąd: Warszawa
Wysłany: 5 Stycznia 2018, 12:03   

Ja bym już się nie bawił tylko wpuszczał ryby.
Może nie docelową obsadę / może nie pełną ilość, ale bym już nie czekał bo moim zdaniem albo wina testów albo właśnie brak ryb jest tego powodem.

PS.
Ostatnio miałem szybką akcję i musiałem odpalić akwarium na już.
Wsadziłem jeden działający filtr z innego akwarium, drugi nowy wsadziłem żeby wspomagał i dojrzewał.
Świeża woda pół na pół z wodą z działającego zbiornika.
Garść świdrów

Po 24h wpuściłem ryby i wszystko jest ok.
Akwarium działa już od miesiąca.
Ostatnio zmieniony przez pinkiPL 5 Stycznia 2018, 12:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Poziom: 24 HP   10%   135/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   39%   27/68
Ivvona 


Dołączyła: 25 Sie 2012
Posty: 10
Skąd: Mikołów
Wysłany: 5 Stycznia 2018, 12:29   

Tropheusy sa bardzo delikatne i drogie. Już raz straciłam ładną grupe, boję się że znów coś bedzie nie tak jak za szybko zadziałam.
Ktoś zaproponował mi dodanie jeszcze bio digest jako pożywki dla bakterii której własnie może być brak.
Tylko czy to coś pomoże.
Szukam różnych już wskazówek. Bo szkoda wywalać dodatkowej kasy jak pewne środki nic nie pomagają. Np. toxivec powinien zbić od razu NO2 do 0 a u mnie się to nie stało.
 
 
     
Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   0%   0/8
Awokado 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 28
Dołączył: 16 Sty 2017
Posty: 155
Skąd: Białystok
Wysłany: 5 Stycznia 2018, 12:40   

Wpuść kilka gupików, to nie musi być stado wystarczy kilka sztuk i za kilka dni zbadaj parametry. Z drugiej strony nawet jeżeli tropheusy są wrażliwe to taka ilość NO2 to nie wyrok śmierci dla nich. Przy stanie NO2 0,5 mg/l zastanowiłbym się, ale przy 0,05mg/l zgodzę się z PinkiPL, że nie ma obaw - wszystko mieści się w granicach błędu :wink:
 
     
Poziom: 11 HP   2%   5/272
   MP   100%   130/130
   EXP   52%   13/25
Ivvona 


Dołączyła: 25 Sie 2012
Posty: 10
Skąd: Mikołów
Wysłany: 5 Stycznia 2018, 13:17   

Wiem że 0,05mg to wartosc dopuszczalna ale jest to tez granica ostateczna kiedy czuja się jeszcze dobrze.
Jeśli po wpuszczeniu ryb wartość ta za kilka dni zmieni się na większą będzie problem. Więc wole kombinować zanim są tam ryby w zbiorniku. Myślałam że jest jeszcze jakis sposób o którym nie wiem :)
Ale dziękuję za rady :) Sama już stwierdziłam że jesli nie, to chyba najlepszym wyjściem będzie wpuszczenie ryb. Skoro i tak NO 2 w wartości 0,05 trzyma się od 1,5msc.
 
 
     
Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   0%   0/8
pinkiPL 



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 25 Lip 2016
Posty: 725
Skąd: Warszawa
Wysłany: 5 Stycznia 2018, 14:15   

A jakie masz parametry wody w kranie?
Może tu jest jakiś problem i woda w kranie powoduje że utrzymuje ci się taki poziom NO2?
A jeszcze ostatnie pytanie: wiesz może jaka była przyczyna stracenia poprzednio stada (czy to właśnie aby nie było to samo i np .właśnie nie woda w kranie)?
 
     
Poziom: 24 HP   10%   135/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   39%   27/68
Szarooka 



Pomogła: 39 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 26 Paź 2009
Posty: 3016
Skąd: małopolska Podchybie
Wysłany: 5 Stycznia 2018, 21:47   

Awokado napisał/a
Wpuść kilka gupików


Przy późniejszej obsadzie nie jest to dobre rozwiązanie :roll:

Czym dokarmiasz ślimaki? Co jaki czas? Stawiałabym, że to niedobór pożywki dla bakterii, przy wpuszczeniu obsady docelowej powinno się unormować.
_________________
Pozdrawiam
Joanna
 
     
Poziom: 43 HP   9%   553/6154
   MP   100%   2938/2938
   EXP   12%   24/195
wojtekr 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 349
Wysłany: 6 Stycznia 2018, 14:49   

Możesz jeszcze zrobić test woda amoniakalna. Wpuść kilka kropel (nie za dużo) i zmierz NO2 po godzinie.
Powinno być wysokie. Na drugi dzień powinno spaść do poziomu sprzed testu, a NO3 powinno się podnieść. To by oznaczało zamknięty cykl azotowy.
Ja również uważam, ze masz już dojrzałe akwarium i wpuszczalbym ryby, ale jak nadal masz obawy, to możesz to sprawdzić niskim kosztem.
Ostatnio zmieniony przez wojtekr 6 Stycznia 2018, 14:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Poziom: 17 HP   2%   12/630
   MP   100%   301/301
   EXP   43%   18/41
Ivvona 


Dołączyła: 25 Sie 2012
Posty: 10
Skąd: Mikołów
Wysłany: 12 Stycznia 2018, 17:32   

pinkiPL Wklejam testy wody z wodociągów.
Nie mam pojęcia co szkodziło wcześniejszym rybom, bo nie doszliśmy do tego. Stwierdziliśmy że najłatwiej będzie akwarium zrestartować. Jeśli nie woda w kranie to co ?
Robiliśmy testy w słoikach i ani skała ani żwirek nie podnosił tak NO2.
Dopiero gdy w żwirku były ślimaki NO2 było wysokie. Ale nikt nie wierzy w to że to jest powód.
Jeśli akwarium dojrzeje to powinien się ten pomiar ustabilizować.

Szarooka ślimaki były dokarmiane płatkami spiruliny albo tabletkami bakto tabs nic mądrzejszego nie miałam :)

wojtekr - taki test to chyba juz nie z obecnością ryb ?
Już pływają od wtorku.

Wcześniej dodałam 2 ampułki bio digest w odstępie czasowym kilku dni.

26855209_1780722728618211_1453882614_o.jpg
wyniki wody z wodociągów
Plik ściągnięto 541 raz(y) 185,86 KB

 
 
     
Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   0%   0/8
wojtekr 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 349
Wysłany: 13 Stycznia 2018, 09:58   

Oczywiście, ze nie. Jak już ryby pływają, to za późno i z reszta nie ma po co.
Woda amoniakalna można przetestować, czy cykl azotowy się zamknął, albo po prostu dodając ja na początku, można przyspieszyć dojrzewanie.
Mam nadzieje, ze wszystko u Ciebie jest OK :-)

Widzę, ze masz już w kranowce trochę azotanow. Weź to pod uwagę przy planowanych podmiankach.
Ostatnio zmieniony przez wojtekr 13 Stycznia 2018, 10:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Poziom: 17 HP   2%   12/630
   MP   100%   301/301
   EXP   43%   18/41
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

 


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 19